Wat is nu precies een modem, router, switch en wat zijn verschillen ertussen?

5/5 - (2 votes)

Wat is nu precies een modem, routerswitch en wat zijn verschillen ertussen? Eerst moeten we een onderscheid maken tussen een intern- en een extern netwerk. Alles wat vanaf de meterkast naar jouw apparaat in lijn loopy noemen we het interne netwerk. Alles buiten je pand noemen we een extern netwerk.

Wanneer je de website www.voipzeker.nl probeert te openen zal laptop, computer of mobiele telefoon verbinding met het internet nodig hebben. Daarvoor heb je een modem nodig. Kortom, zonder een modem kun je niet internetten!

Een modem is een eigenlijk een soort ‘vertaler’. Een modem zorgt ervoor dat het signaal van jouw internetprovider wordt omgezet naar informatie die jouw computer, tablet, laptop of smartphone kan lezen. Omgekeerd vertaalt je modem ook het signaal dat vanuit het bedrijf naar je internetprovider gaat. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand. Een modem vertaalt dus heen en weer.

Wat is een router?
Bij bedrijven moet het mogelijk zijn om op meerdere computers tegelijkertijd video’s te kunnen bewerken, conference calls te houden en facturen te worden verzonden. Om dat allemaal gelijktijdig moeiteloos te laten verlopen heb je een router nodig. 

Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten. En de router zorgt voor de communicatie tussen die apparaten. Zo ontstaat er een intern netwerk. Dit netwerk kan opgebouwd worden met hulp van kabels, maar het gebeurt tegenwoordig vaker draadloos. In de meeste gevallen hebben bedrijven een eigen (wifi)netwerk waarop alle apparaten aangesloten kunnen worden. De router sluit je aan op je modem, om het internet te verdelen over verschillende apparaten. Het internetsignaal komt dus eerst via het modem het bedrijf binnen, waarna de router het verdeelt over de computers, laptops, smartphones etc.

Tegenwoordig is internet onmisbaar geworden en is het belangrijk dat het werk zo snel en eenvoudig mogelijk verloopt. Hoe beter jouw internet is, des te meer werk je kunt verzetten.

Maar wij hebben maar één kastje staan, met meerdere computers hoe zit dat?
Het is heel goed mogelijk dat je maar één kastje hebt, want tegenwoordig leveren veel internetproviders een modem-router. Dit zijn modems met een ingebouwde router. Dit lijkt handig, omdat je maar één apparaatje hoeft te installeren maar er kleven ook nadelen aan.

De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het aansluitpunt, waar je internet het bedrijf binnenkomt. Dit aansluitpunt zit vaak in de meterkast en dat is meestal niet de meest centrale plek binnen het bedrijf. Eigenlijk best raar, want een centrale plaatsing is ontzettend belangrijk voor een goed internetbereik. Een mogelijke oplossing voor dit probleem, is de aanschaf van een losse router. Neem eens een kijkje in onze webshop en bestel eenvoudig hardware online.

Ga naar webshop

Die kun je verbinden met de modem van je internetprovider en op een centralere plek in je bedrijf plaatsen. Zo krijg je beter internetbereik.

Met een router kan je ook een of meerdere interne netwerken opbouwen en een firewall (beveiliging van het internet) opzetten. Een router zorgt dus ook voor een veilig intern internetnetwerk . Zo kan je een intern netwerk bijvoorbeeld scheiden van een gastennetwerk. En die van de directie splitsen met die van de rest van het personeel.

Waarom heb ik dan een switch nodig?
Een switch gebruik je om je interne bekabelde internetverbinding uit te breiden. Met een router kan je ongeveer 4 apparaten aansluiten, terwijl je dit met een switch kunt uitbreiden naar 8 tot 48 per switch. Ideaal voor als je goede voornemens hebt om het komende jaar flink te gaan uitbreiden.

De experts van VOIPZeker staan altijd tot e beschikking en staan te popelen om jou een mooie aanbieding te doen. Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice via 088 – 066 0550 of stuur een e-mail naar info@voipzeker.nl. Wil je direct geholpen worden via onze website? Start dan rechtsonderaan eenvoudig een chat en stel je vragen bij onze professionele collega’s. 

Search
Recente berichten
Volg ons

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van VOIPZeker, VoIP telefonie en tech.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Blije klant

VoIP telefonie berekenen