Is straling van een DECT telefoon schadelijk?

Is straling van een DECT telefoon schadelijk?
Rate this post

De afkorting DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en wordt gebruikt door babyfoons en draadloze handsets. Omdat veel bedrijven vandaag werken met draadloze DECT telefoons is VOIPZeker op onderzoek gegaan of de straling van een DECT telefoon schadelijk is voor de gezondheid.

DECT is een draadloos telefoonsysteem dat binnenshuis of op kantoor wordt gebruikt. De complete set bestaat altijd uit één of meerdere handsets (telefoons) en een zogeheten basisstation. Deze basisstation zorgt voor de draadloze verbinding met de handsets en is via een kabel aangesloten op het vaste telefoonnet. Via het basisstation bel je uit naar externe nummers, maar kun je ook onderling intern met elkaar bellen. Hierbij wordt de aansluiting op het vaste telefoonnet niet gebruikt.

DECT technologie zend radiofrequenties van 1880 tot 1800 MHZ uit en heeft een bereik van enkele tientallen meters. In verhouding met een mobiele telefoon heeft een DECT telefoon maar een fractie van het vermogen van een mobiele telefoon nodig. Het gemiddelde vermogen van een DECT handset is 10 mW tijdens een telefoongesprek (piekvermogen 250 mW). Omdat het vermogen waarmee een mobiele telefoon uitzendt afhankelijk is van de positie ten opzichte van de vast opgestelde zendantenne, is het wel mogelijk dat in ideale omstandigheden het vermogen van een mobiele telefoon lager is dan dat van een DECT telefoon. Echter is dat in het algemeen niet zo.

Is straling van een DECT telefoon schadelijk - VOIPZeker

Afbeelding: voorbeeld van een complete DECT set (DECT telefoon en DECT basisstation)

Naast DECT telefoons maken babyfoons ook gebruik van DECT technologie. Het babyfoon toestel dat bij de baby wordt neergezet werkt als een zender en het babyfoon toestel dat de ouders bij zich houden als een ontvanger. De meeste babyfoon systemen zenden alleen uit na activatie van een stem. De blootstelling is dan ook ontzettend laag. Systemen met videofuncties zenden echter wel continu een signaal uit. De piekvermogens verschillen tussen de 10 en 500 mW. Dat is 4 tot 200 keer lager dan het vermogen van een mobiele telefoon!

Tip: je kunt de straling van een babyfoon verder beperken door het toestel op voldoende afstand van de baby te plaatsen. Wij raden aan minimaal 1 a 1,5 meter. Kies bij voorbaat voor een babyfoon met stemactivatie.

Hoe word je blootgesteld aan DECT straling?

Net als de mobiele telefoon gebruikt een DECT handset een in de tijd verdeeld transmissiesysteem. Dit houd in dat de DECT handsets en het basisstation in korte pulsen uitzend en dus géén continu signaal uitstraalt. Een normaal basisstation kan gemiddeld 3 toestellen tegelijk bedienen. Bij grotere basisstations zijn meer kanalen aanwezig waardoor je meer vermogen krijgt en dus meer toestellen hierop kunt aansluiten.

Is de straling van een DECT telefoon schadelijk voor de gezondheid?

De metingen die verricht zijn op 4 verschillende DECT handset types toonden aan dat de maximale SAR-waardes varieerden tussen 0,019 en 0,052 Watt per kilogram. Specifieke Absorptie Ration (SAR) is een maat voor het opwarmen van het lichaam als gevolg van elektromagnetische uitstraling. Hierin worden de waarden gemeten.

De Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling (ICBNIS) heeft een grenswaarde vastgesteld voor een dergelijke blootstelling van 2 Watt per kilogram. De gemeten veldsterktes lagen dus ruimschoots onder de vastgestelde waarden van de ICNIRP. Dat concludeert dat de basisbeperking over het hele lichaam dus niet wordt overschreden.

In enkele onderzoeken is waargenomen dat pulsen (signalen) van een DECT telefoon in zekere mate van invloed kunnen zijn op bepaalde hersenactiviteiten, terwijl het effect van een vergelijkbaar niet-gepulst signaal veel minder  sterk was. Daarentegen laten andere onderzoeken zien dat dergelijke signalen géén invloed hebben op leerprocessen. In de meeste onderzoeken werd bij geen van beide types velden een effect getoond.

Conclusie: Omdat het zendvermogen zo laag is, wordt door de meeste expertgroepen en adviesorganen aangenomen dat de straling van DECT telefoons niet schadelijk is voor de gezondheid bij blootstelling onder de opgegeven limietwaardes van het ICNIRP.

De straling van een DECT telefoon is niet schadelijk als deze onder de waarde blijft. DECT set voor bedrijven

Wil je als bedrijf toch blootstelling extra beperken?

Je kunt op eigen initiatief de basisstations bij jou op kantoor verplaatsen en op een grotere afstand plaatsen. Omdat je zelf niet beschikt over inzichtelijke data, kun je niet vaststellen of je apparatuur nog goed functioneert of nagaan wat de straling daadwerkelijk is. Het correct installeren en optimaliseren van DECT apparatuur is namelijk een flinke klus, dat de nodige precisie en specialisme vereist. Om de straling te beperken en het bereik van je DECT-apparatuur perfect in balans te brengen is de juiste kennis en apparatuur van essentieel belang. Wanneer je niet zeker bent van de hoeveelheid straling in je kantoorruimte, adviseren wij een DECT-meting te laten uitvoeren.

Bij VOIPZeker zeggen wij altijd: meten is weten. De zogeheten SAR-grenswaarde is vastgesteld op 2 Watt per kilogram. Door middel van een DECT-meting wordt de DECT-straling nauwkeuring in kaart gebracht en de waardes gemeten. Onze DECT-specialisten meten de beste plaatsen uit en plaatsen de basisstations op een redelijke afstand. Wij adviseren onze klanten om gebruik te maken van onze expertise en te kiezen voor DECT telefoons en basisstations die wij hebben getest en daadwerkelijk aanraden.

Voor meer informatie en vragen over straling van een DECT telefoon neem contact op met onze geweldige adviseurs door te bellen naar 088 – 066 0550. Wil je aan DECT-meting aanvragen? Vul het contactformulier in via de onderstaande button en schrijf je aanvraag uit onder het kopje omschrijving.

DECT-meting aanvragen

Bekijk ook

> Wanneer heb jij voor het laatst naar je zakelijke telefonie gekeken?
> VOIPZeker simkaart goed alternatief voor bedrijven
> Realtime statistieken voor managers

Search
Recente berichten
Volg ons

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van VOIPZeker, VoIP telefonie en tech.

Blije klant

VoIP telefonie berekenen