Frankrijk stopt met vaste telefonie

Rate this post

In Frankrijk wordt een einde gemaakt aan ‘ouderwets’ bellen. Over twee maanden is het niet meer mogelijk om een vaste telefoonlijn aan te vragen, daarna volgt een geleidelijke afbouw. Over vijf jaar wordt het landelijke vaste telefonienetwerk in zijn geheel ontmanteld.

Frankrijk neemt daarmee na 140 jaar afscheid van de klassieke vaste telefoon. Het apparaat, soms zelfs nog met een aparte hoorn en een speciale telefoonstekker die in de muur verdwijnt, is dan verleden tijd. “Dit is het einde van een tijdperk”, schrijft dagblad Le Parisien over het besluit. Vast bellen moet in de toekomst via internet.

In Nederland is ‘ouderwets’ bellen ook op zijn retour. KPN stopt volgend jaar met de traditionele analoge telefonie en met bepaalde ISDN-diensten. Het bedrijf zegt dat het aantal gebruikers van die telefoondiensten terugloopt en dat die daarom worden gemoderniseerd of vervangen door “toekomstvaste alternatieven”, zoals bellen via internet.

Parijs kreeg met de Wereldtentoonstelling van 1878 een eerste (beperkt) telefoonnetwerk. Een jaar later volgde de commerciële exploitatie en meldden zich de eerste telefoonabonnees. Dat netwerk werd verzorgd door de Franse PTT en later France Télécom. De opvolger van dat staatsbedrijf, Orange, heeft nu besloten definitief de stekker uit de vaste telefoon te trekken.

Meer mobiel

De reden ligt voor de hand. Steeds meer Fransen bellen mobiel of via hun modem. In twintig jaar is het aantal minuten dat Fransen aan de vaste telefoon hangen, gehalveerd. Het aantal minuten dat ze mobiel bellen is in diezelfde periode met een factor 16 toegenomen.

Bovendien is de techniek verouderd. Vaste telefonie liep tot de jaren 70 nog via telefonistes en daarna via geautomatiseerde centrales. “Maar die apparaten zijn aan het einde van hun levensloop”, aldus directeur Michel Combot van de Franse telecombranchevereniging. Onderdelen voor die centrales zijn steeds minder te vinden.

Aantal gebelde minuten (bron: Le Parisien)

199820082017
Vaste lijn124.899 miljoen107.973 miljoen66.836 miljoen
Mobiel9.968 miljoen101.779 miljoen164.462 miljoen

 

Er zijn nu nog ruim 9 miljoen Fransen die bellen via een ouderwetse vaste telefoonlijn. Zij kunnen straks overstappen op bellen via internet. Dat leidt her en der al tot gefronste wenkbrauwen, omdat met name senioren lang niet altijd online zijn. “Wij zullen erop letten dat de belangen van consumenten beschermd worden”, liet de Franse regering al weten.

Orange heeft gezegd de oudere Franse bellers tegemoet te komen. Er is een speciale modem ontwikkeld die simpel te begrijpen is. En, opmerkelijk genoeg: je kunt er niet mee internetten, maar alleen mee bellen.

 

Bron: nos.nl

Search
Recente berichten
Volg ons

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van VOIPZeker, VoIP telefonie en tech.

Blije klant

VoIP telefonie berekenen