Wat is een sip trunk

2/5 - (4 votes)

Wat is een SIP trunk?

SIP staat voor Session Initiation Protocol en is het protocol dat wordt gebruikt om spraakverbindingen tot stand te brengen via het internet. De traditionele spraakverbindingen zijn analoog of ISDN en gaan over het oude telefoonnetwerk. Het verschil tussen analoog en ISDN zit in het aantal gesprekken dat je tegelijk kan voeren.

Het belangrijkste verschil met traditionele telefonie is dus dat de gesprekken over een internet verbinding ofwel datanetwerk verlopen. Vaak gaan data en spraak over één netwerk. Om de gesprekskwaliteit te verbeteren kun je op het data netwerk QoS (Quality of Service) aanzetten. Met QoS krijgt het spraakverkeer voorrang op de data en heb je een stabiele verbinding om je gesprekken te voeren. De SIP provider zorgt ervoor dat de gesprekken weer op het normale telefonienetwerk terechtkomen. Als gebruiker merk je hier helemaal niets van.

Waarom SIP trunking?

Het voordeel van een SIP trunk is met name de kostenbesparing op de gesprekskosten. Iedere IP centrale kan je aansluiten op een SIP trunk. Heb je vrij recent nog een traditionele ISDN centrale aangeschaft dan kun je met een zogenaamde gateway voor ISDN ook een SIP trunk gebruiken voor je gesprekken. De instellingen en functionaliteiten zoals ze zijn ingesteld blijven behouden. De daadwerkelijk besparing in dit geval moet je goed uitrekenen omdat er een flink prijskaartje zit aan een gateway.

 

Search
Recente berichten
Volg ons

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van VOIPZeker, VoIP telefonie en tech.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Blije klant

VoIP telefonie berekenen