Als startende ondernemer krijg je met veel zaken te maken. Elk facet van het bedrijf vraagt om jouw aandacht en vergt expertise. Daarom is het belangrijk dat je zo efficiënt mogelijk te werk gaat en niets over het hoofd ziet.
In dit artikel geven wij jouw negen waardevolle tips die je als startende ondernemer helpen de juiste stappen te zetten. Want er gaat niks boven het succesgevoel van een stevig gefundeerde onderneming. Een prestige die jij hebt neergezet, zowel financieel als mentaal.
Door: Jordy Reijn
Updated: 24 mei 2022
In dit artikel:
- Tip 1: Een pakkende bedrijfsnaam
- Tip 2: Het succesvolle bedrijfsplan
- Tip 3: Een overzichtelijk bedrijfsplan
- Tip 4: Proffesionele aanpak vanaf dag een!
- Tip 5: Zorg voor een krachtige telefonieoplossing
- Tip 6: Een goed netwerk is waardevol
- Tip 7: Juridisch gedekt
- Tip 8: Wordt een “boss” in rapporten opstellen en budgetten beheren
- Tip 9: een geweldige website met social media output
- Tot slot
Tip 1: Een pakkende bedrijfsnaam
Het kiezen van een goede naam voor je start-up kan van grote invloed zijn op jouw succes. De naam van je eigen bedrijf staat direct verbonden met de uitstraling naar de buitenwereld. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in je doelgroep en de eventuele investeerders om een passende naam voor jouw onderneming te vinden.
Tegelijkertijd kan een verkeerde naam leiden tot veel vervelende zaken zoals juridische en zakelijke hindernissen. Om dit te voorkomen hebben wij enkele suggesties samengesteld om je start-up een naam te geven:
- Voer een uitvoerig onderzoek uit naar merken in jouw doelgroep.
- Vermijd lastig te spellen woorden.
- Kies een naam die jouw niet beperkend wanneer je bedrijf groeit.
- Bedenk vijf potentiële namen en test de naam bij potentiële klanten of werknemers, partners en investeerders.
Tip 2: Een succesvol bedrijfsplan
Een goed bedrijfsplan kun je gebruiken als een kompas in een gebied vol met valkuilen. Je krijgt daarmee de controle over de journey van jouw onderneming. Dit komt doordat je vooraf vragen hebt beantwoord als: “hoeveel moet ik aan elk project uitgeven?”, “Wat is de kostprijs?” en “Moet ik meer tijd besteden aan advertising of juist aan mijn productie?” Deze voorkennis stelt je in staat goed gefundeerde beslissingen te nemen en eventuele gevaren te ontwijken.
Nog een waardevol onderdeel van een bedrijfsplan is dat het je in staat stelt om markt- en haalbaarheidsonderzoeken te doen. Deze onderzoeken helpen je een goed inzicht te krijgen.
Onder aan de streep krijg je de bevestiging dat je onderneming rendabel is. En dat geeft je zelfvertrouwen voor de toekomst. Nu hoor ik je denken: “En wat als de onderneming nou niet rendabel is?” Dan heb jij de kennis om een hoop tijd en geld te besparen.
Tip 3: Een overzichtelijk bedrijfsplan
Netzoals alle ondernemers wil je natuurlijk flink de diepte in gaan. Niks ontgaat je om jouw top product of dienst te ontwikkelen: marketing, financiële prognoses, bedrijfsstrategieën. Je bent zeer gemotiveerd en je wilt elk aspect van je onderneming belichten.
Natuurlijk is het goed om je volledig vast te bijten in de stof, maar In werkelijkheid wijken de meeste start-ups van hun plan af zodra het bedrijf zich gaat ontwikkelen. Het advies is om jezelf 50 pagina’s als limiet te stellen zodat je niet jezelf verliest in de details.
Tip 4: Professionele aanpak vanaf dag een!
Als startende ondernemer is je uitstraling direct verbonden aan je onderneming. Zorg dus voor een professionele uitstraling op alle terreinen. Als je dit op orde hebt, geeft het je potentiële klanten, investeerders en collega’s het vertrouwen dat ze bij de juiste partij aan tafel zitten. Super belangrijk dus!
Hier zijn drie belangrijke zaken waar je op moet letten:
- Een zakelijke e-mailadres en telefoonnummer moeten je gewoonweg hebben. Zonder een zakelijk telefoonnummer kom je vaak klein en fragiel over. Een vast nummer geeft een professionele uitstraling in vergelijking met een 06 nummer. Met de apps van VOIPZeker kan je dit vaste nummer gewoon op je 06 binnen laten komen waardoor je toch nog overal bereikbaar bent.
- Als startende ondernemer wil je representatief zijn. Je social media, je website en zelfs je persoonlijke uitstraling moet op elkaar afgestemd zijn.
- Als het bedrijf succesvol wordt, moet al jouw middelen inzetten. Dit houdt in dat je een goede verkoper moet worden. Potentiële investeerders, werknemers en klanten moet je kunnen overtuigen om jouw idee te kopen of te verkopen. Je moet betrouwbaar zijn en leren luisteren. Verkopers moeten hun “pitch” perfectioneren door feedback van anderen en deze vervolgens finetunen. Het maakt niet uit of je van nature extravert of introvert bent, je hebt het nodig
Tip 5: Zorg voor een krachtige telefonieoplossing
Communicatie is uitermate belangrijk voor een startende onderneming. Maar ook in de aanloop ernaartoe. Op het moment dat jij de onderneming aan het opzetten bent krijg jij al te maken met banken, investeerders en misschien ook marketeers of leveranciers. Deze wil je natuurlijk niet allemaal je privé nummer geven. Start daarom direct met een professioneel nummer voor de start van je bedrijf.
Klanten willen gehoord worden en de mogelijkheid krijgen om jou te bellen op het moment dat ze jou nodig hebben. Met de Unite-Phone applicaties van VOIPZeker ben je overal bereikbaar, of het nu is op je mobiel, desktop of gewoon op je vaste toestel. Met een professionele begroeting verwelkom jij jouw klanten.
Nu kan ik me voorstellen dat je als startende ondernemer niet een heel team aan telefonisten hebt om telefoontjes te beantwoorden. Hier kun je makkelijk op inspelen met bijvoorbeeld automatische openingstijden, wachtrij functies, voicemail functie.
Tip 6: Een goed netwerk is waardevol
Als startende ondernemer wil je weten waar je doelgroep, investeerders en collega’s zich bevinden. Je netwerk kan je bijvoorbeeld helpen de juiste klanten te vinden, of juist die investeerder of collega die jouw bedrijf een boost kan geven. Breid daarom je netwerk uit en leer meer mensen kennen.
De stappen die je nu gaat nemen kunnen je in de toekomst helpen. Het is daarom belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op je langetermijnsucces. Een goed begin is het halve werk, dus begin nu met jezelf in de markt te zetten.
Tip 7: Juridisch gedekt
Het is het pijnpuntje van elke ondernemer: De juridische en fiscale zaken! Ja.. het is niet anders. Hier moet je even doorheen, maar zodra je het allemaal op orde hebt kan het je een hoop tijd en ellende besparen.
Het is namelijk veel moeilijker en duurder om een puinhoop achteraf op te lossen dan vooraf goed je huiswerk te hebben gedaan. Dus als je een bedrijf start, is het de moeite waard om je goed in te lezen of juridische hulp in te schakelen. Het is natuurlijk ook wel lekker dat je belangrijke voorwaarden en contracten laat doen door een professional. Je hoeft je dan niet druk te maken en je focussen op jouw core business.
Tip 8: Wordt een “boss” in rapporten opstellen en budgetten beheren
Financiële kennis is van vitaal belang als startende ondernemer. Een van de belangrijkste vaardigheden voor een nieuwe ondernemer is om te leren effectief gebruik te maken van een budget. Zonder deze vaardigheid gaat je Startup falen omdat je altijd sneller door je budget heen bent dan je verwacht.
Wat je het beste kunt doen is een inkomsten- en uitgavenbegroting opstellen, die je regelmatig verbetert. Een korte cursus over de basiskennis van boekhouden leert jou op een goede manier te kijken naar de jaarrekening van je bedrijf. Dit geeft niet alleen overzicht, maar het helpt je eventuele vragen van investeerders te beantwoorden.
Tip 9: Een geweldige website met social media output
Steek tijd en moeite in het bouwen van een geweldige website voor jouw bedrijf. Je prospects, klanten en partners zullen je allemaal beoordelen op jouw online autoriteit en het is belangrijk om indruk te maken.
Vergeet niet dat dit het eerste is wat je potentiële klanten van jou zullen zien. Het maken van een bedrijfswebsite is een echte must voor de meeste bedrijven. Bouw daarom een geweldige site met veel hoogwaardige, originele content die voor een zoekmachine geoptimaliseerd is.
Zet deze trend ook voort in jouw social media kanalen. Social media gaat je helpen jouw waardevolle content te ventileren naar je doelgroep. Zorg daarom voor een goed social media plan.
Tot slot..
Vergeet niet om gefocust, gepassioneerd en geduldig te blijven. Een bedrijf opstarten heeft tijd nodig en geduld. Met hard werken en de juiste houding kun jij jouw droom als startende ondernemer werkelijkheid maken!
De start van je eigen onderneming ligt binnen handbereik, start vandaag en kies alvast een professioneel telefoonnummer.