Pas op voor Wangiri fraude

Pas op voor Wangiri fraude
Rate this post

Pas op voor Wangiri fraude! Wanneer je wordt gebeld door een onbekend buitenlands nummer en deze vervolgens terugbelt is de kans groot dat je facturen ontvangt met torenhoge bedragen en deze moet betalen. Wij leggen uit hoe Wangiri fraude werkt en wat je hiertegen kunt doen.

Hoe werkt Wangiri fraude?

Wangiri is Japans voor ‘één keer overgaan en stoppen’ en is een vorm van fraude waarbij internationale criminelen vanuit het buitenland naar je mobiele telefoon bellen en ophangen na een enkele keer overgaan. Zo nieuwsgierig als je bent wil je natuurlijk weten wie jou heeft gebeld en bel je terug. Vervolgens proberen de internationale criminelen jou zo lang mogelijk aan de lijn te houden door middel van een bandje van een beltoon, een ingesprektoon of door helemaal niets te laten horen. Pas na enige tijd heb je door dat je niemand aan de lijn krijgt, maar zijn de kosten inmiddels al opgelopen. Je belt tenslotte terug naar een peperdure betaalnummer. Let goed op, want sommige Wangiri fraudeurs bootsen geluidjes na zodat je denkt dat je hebt opgehangen, terwijl je in werkelijkheid nog steeds aan de lijn hangt met een heel duur servicenummer in het buitenland.

Het is voor internationale criminelen erg makkelijk om met software naar honderdduizenden telefoonnummers te bellen. Deze telefoonnummers zijn willekeurig te vinden op algemene websites. Overigens kan het zomaar voorkomen dat je telefoonnummer ooit is gelekt door middel van een datalek en deze via het internet is verhandeld.

Hoe voorkom je Wangiri fraude?

Je kunt de internationale criminelen natuurlijk niet zelf aanpakken, daar is de politie voor. Wat je wél kunt doen is simpelweg niet terugbellen wanneer je wordt gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer. Wanneer je twijfelt over de betrouwbaarheid van een telefoonnummer en je toch een belangrijk belletje uit het buitenland verwacht, controleer dan eerst het telefoonnummer via Google. Vaak zijn telefoonnummers van legitieme bedrijven bekend en kun je klachten op het internet vinden van veel frauduleuze telefoonnummers. Blokkeer dan ook altijd het telefoonnummer, zodat ze geen tweede poging kunnen doen.

Voor niet-VOIPZeker klanten: Wordt je op je mobiel gebeld, dan kun je het nummer blokkeren via het instellingen menu. Word je op je bedrijfsnummer gebeld, informeer dan bij je huidige provider hoe je nummers kunt blokkeren. Verloopt dit niet soepel, dan raden wij uiteraard aan om vrijblijvend advies bij ons in te winnen en klant te worden. Onderaan de pagina kun je direct contact opnemen en gratis informatie inwinnen over onze unieke dienstverlening.

Pas op voor Wangiri fraude: waarschuw ook je collega’s, klanten- en vriendenkring voor Wangiri fraude en voorkom hoge kosten.

Wat VOIPZeker doet tegen Wangiri fraude

VOIPZeker monitort frauduleuze telefoonnummers en blokkeert deze in haar eigen netwerk voor haar klanten. Helaas is het blokkeren van deze nummers op ons netwerk een tijdelijke oplossing en kunnen wij onmogelijk zelf alle nummers tijdig blokkeren. De internationale Wangiri fraudeurs maken namelijk om de haverklap nieuwe telefoonnummers aan. Ook maken wij een filtering van frauduleuze nummers uit landen waarvan bekend is waarvandaan fraudeurs bellen. Om nog een stap verder te gaan kunnen wij per regio een blokkade opstellen. Naast normale telefoonnummers kunnen wij ook +88 telefoonnummers blokkeren. Dit zijn de zogeheten satelliet telefoonnummers (dus geen 088-nummers die je vanuit het buitenland met +31 belt).

Hoewel wij als provider erg ons best doen om onze klanten te beschermen en niet-klanten te informeren kunnen wij weinig doen om dit soort fraude te stoppen. Uiteindelijk ben je zelf als klant verantwoordelijk voor je oproepen en kunnen wij jou slechts instrueren om onbekende buitenlandse telefoonnummers niet terug te bellen. Dus, pas op voor Wangiri fraude!

Overstappen / advies

Voor vrijblijvend advies of een offerte neem je contact op via 088 – 066 0550 of stuur je een e-mail naar info@voipzeker.nl. Wil je direct klant worden en gebruik maken van onze betrouwbare, snelle en veilige dienstverlening bel dan direct op of mail naar verkoop@voipzeker.nl.

Bekijk ook

> Medewerkers trainen door direct meeluisteren
> Overstappen met nummerbehoud
> Unieke auto provisioning van VOIPZeker

Search
Recente berichten
Volg ons

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van VOIPZeker, VoIP telefonie en tech.

Blije klant

VoIP telefonie berekenen