Hoe verbeter ik mijn wifi signaal

4.5/5 - (4 votes)

Optimaliseer je Wi-Fi

Tegenwoordig heeft iedereen thuis en op kantoor draadloos internet. Met de groei aan mobiele apparaten zoals laptops, tablets, smartphones en printers is er een sterke afhankelijkheid van draadloos internet. Een veel bekende klacht bij draadloos internet is het slechte bereik of de lage internet snelheid. Om dit te verbeteren kun je het Wi-Fi signaal optimaliseren.

  • Frequentie veranderen

Van oorsprong werkt Wi-Fi op de frequentie 2,5 GHz. Deze  is vrij te gebruiken en wordt ook toegepast op babyfoons, draadloze telefoons, bluetooth en de magnetron. Zoals je wel kunt bedenken zullen al deze apparaten het bereik van je Wi-Fi beïnvloeden.

De huidige nieuwe standaard is de 5 GHz frequentie.  Deze nieuwere versie is vrij van storingen en zorgt voor een hogere snelheid en stabiliteit. Toch heeft ook deze een nadeel, het bereik is een stuk kleiner. Dat heeft ermee te maken dat hoe hoger de frequentie, hoe kleiner het bereik en hoe meer signaal verlies er ontstaat als er een muur of hr-glas tussen staat. Een ander nadeel is dat nog alle apparaten 5 GHz ondersteunen.

  • Wi-Fi kanaal veranderen

Vrijwel alle routers gebruiken een standaard kanaal om de gegevens mee te verzenden. Als er in de buurt nog meer routers zijn die op hetzelfde kanaal zitten gaan deze elkaar beïnvloeden. Dit is vaak ook een van de eerste zaken die je kan aanpassen om je zwakke Wi-Fi signaal te optimaliseren.

Wat betreft kanaal keuze wordt er voor 2,4 GHz vaak geadviseerd om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken aangezien deze kanalen minder overlap hebben dan overige kanalen. Helaas doet iedereen dit en heb je dus niet altijd direct een goede oplossing. Je kunt de Wi-Fi analyzer app gebruiken om te zien op welke kanalen weinig of geen andere routers zitten. Zo kun je optimaal bepalen wat het beste kanaal voor jouw router is.

  • Access point

De beste oplossing is het bijplaatsen van een extra access point. Hiervoor moet je wel een ethernetkabel aanleggen naar het accespoint. Het Wi-Fi signaal wordt dan vanaf 2 of meerdere punten uitgezonden. Hierdoor heb je veel beter bereik zonderverlies aan snelheid.

Verwar een access point niet met een Wi-Fi range extender. Deze zijn heel populair omdat in verhouding met een accespoint heel erg goedkoop zijn. Omdat de range extender niet kan ontvangen en zenden tegelijk halveert deze de internetsnelheid. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is.

 

Wi-Fi check

Zijn de bovenstaande oplossing niet voldoende of is het onbegrijpelijke taal? Dan is het verstandig om een Wi-Fi check te laten doen. Wij komen graag bij je langs om de dekking van je Wi-Fi in kaart te brengen en uiteraard ook de zwakke plekken te optimaliseren.

 

 

 

Search
Recente berichten
Volg ons

Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van VOIPZeker, VoIP telefonie en tech.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Blije klant

VoIP telefonie berekenen